注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

佳中Blog

英语学习园地

 
 
 

日志

 
 

阅读理解 A(032)新文化态度  

2011-08-26 15:01:32|  分类: 阅读理解 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

 

阅读理解 A(032)     新文化态度

                                                                                                            命题:佳中

 
2011年08月26日 - 佳中 - 嘉华相恋

 

 

                                                       Text 4

   Can we generate the new cultural attitudes required by the increasing assimilation of peoples of the world? History is not very reassuring here. It has taken centuries to learn how to live harmoniously in the family, the tribe, the city, the state, and the nation. Each new stretching of human sensitivity and loyalty has taken generations to become firmly assimilated in the human psyche. And now we are forced into a quantum leap from the mutual suspicion and hostility that have marked the past relations between peoples into a world in which mutual respect and comprehension are requisite.

   Even events of recent decades provide little basis for optimism. Increasing physical proximity has brought no millennium in human relations. If anything, it has appeared to intensify the divisions among people rather than to create a broader intimacy. Every new reduction in physical distance has made us more painfully aware of the psychic distance that divides people and has increased alarm over real or imagined differences. If today people occasionally choke on what seem to be indigestible differences between rich and poor, male and female, specialist and non-specialist within cultures, what will happen tomorrow when people must assimilate and cope with still greater contrasts in life styles? Wider access to more people will be a doubtful victory if human beings find they have nothing to say to one another or cannot stand to listen to each other.

   Time and space have long cushioned intercultural encounters, confining them to touristic exchanges, but this insulation is rapidly wear thin. In the world of tomorrow we can expect to live — not merely vacation — in societies which seek different values and abide by different codes. There we will be surrounded by foreigners for long periods of time, working with others in the closest possible relationships. If people currently show little tolerance or talent for encounters with alien cultures, how can they learn to deal with constant and inescapable coexistence ?    

  The temptation is to retreat to some unpractical hope or talismanic formula to carry us into the new age. Edwin Reischauer cautiously reminds us, “we fail to do what we ourselves must do if ‘one world’ is ever to be achieved, and that is to develop the education, the skills and the attitudes that men must have if they are to build and maintain such a world. The time is short, and the needs are great. The task faces all men. But it is on the shoulders of people living in the strong countries of the world, such as Japan and the United States, that this burden falls with special weight and urgency.”                                                 

                                                                                                  (433 words)

 

36. From the text we learn that the new cultural attitudes towards the assimilation

       of peoples of the world

   [A] are requisite but impossible to form.

   [B] take a long time and great efforts to cultivate.

   [C] are based on the previous human relations.

   [D] will bring a big leap in human relations.

37. By saying “Increasing physical proximity has brought no millennium in human

       relations”(Para 2), the author means that human relations

   [A] have witnessed no physical proximity in the last millennium.

   [B] have gained a broader intimacy in less than a millennium.

   [C] haven’t changed for the better despite the reduction in physical distance.

   [D] have shortened psychic distance among peoples of different countries.

38. In the passage the author expresses his opinion that

   [A] people of different countries will live more harmoniously than ever in the

         new millennium.

   [B] the psychic distance is more difficult to remove than the physical distance

        among people.

   [C] people need to be more tolerant in interpersonal relationships in the future

        society.

   [D] human relations with become more intimate with the breaking down of time

         and space.

39. The word “cushioned” (Para. 3) can best be replace by

   [A] promoted.

   [B] increased.

   [C] hindered.

   [D] affected.

40. What is Edwin Reischauer’s attitude toward “one world” to be achieved?

   [A] He is skeptical of possibility of such harmony in the world.

   [B] He is worried about some unpractical hope or talismanic formula.

   [C] He is sorry for the strong countries’ retreat from their duties.

   [D] He is optimistic though he is aware of the difficulties involved.

 

 

答案解析

36【答案】   B

     【考点】   具体细节,针对第1段命题。

     【解析】   我们对世界各国人民不断同化的趋向能产生的新文化态度­吗? 作

       者回答说:History is not very reassuring here. It has taken centuries to learn

       how to live harmoniously in the family, the tribe, the city, the state, and the

       nation. Each new stretching of human sensitivity and loyalty has taken

       generations to become firmly assimilated in the human psyche. 从这段话得

       知人们要和睦相处需要很长的时间,世界各国人民同化要在人们心灵上扎根

       需要经过几代人的努力。据此可以判断B项是本题的正确答案。

    

37【答案】   C

     【考点】   句意理解,针对第2段命题。

    【解析】   解本题的关键是对“millennium”的理解,在句中不是“千年”的意

       思。“millennium”另一个意思是“太平盛世”。从这个句中前后语境看,甚

       至最近几十年发生的事没有给我们乐观的理由。人们身体距离上的接近没有

       给人类关系带来“太平盛世”。相反,似乎反而加深了人们关系的分离,而

       不是产生更加亲近的关系。由此可以推断,尽管社会在发展,人类关系并没

       有明显的变化,即尽管身体距离的缩短了,人类关系没有向好的方面变化。

       C项是本题的正确答案。

 

38【答案】   C

    【考点】   作者观点,针对第2~3段命题。

    【解析】   作者在第2段下半段和第3段强调,当人民必须同化,面对更大生

     活方式差异时,当人们与各国文化交往关系更密切时,应该表现出宽容和才

     能。作者用问句表达了观点。If people currently show little tolerance or talent

     for encounters with alien cultures, how can they learn to deal with constant and

      inescapable coexistence ?  (如果现在人们在与不同文化接触时缺乏和才

     能,那么他们将如何学会今后长期的不可避免的共存呢?)C项是本题的正

     确答案。

 

39【答案】   C

    【考点】   词语理解,针对第3段第1句命题。

    【解析】   “cushion”这个词出现在第3段第1句,其基本意思是“坐垫”,在

     句中引申出“阻碍”的意思。原句的意思是“长期以来时间与空间阻碍了各

     国文化交往,交往仅限于旅游,但是这种阻碍文化交往的障碍正在迅速减

     弱。” C项的hinder是阻碍的意思,因此C项是本题正确答案。

 

40【答案】   D

    【考点】   引证观点,针对最后一段命题。

    【解析】   最后一段作者引用了Reischauer对“世界大同”的看法。

     Reischauer认为,如果要实现“世界大同”,我们未能做到我们应该做到的

    事情,即发展人类要建设和维持这样一个世界必须具备的教育、技能和态

    度。时间紧迫,但需求巨大,这项任务落到所有人的身上,特别落到强国人

    民的肩上。可见,Reischauer对世界大同的实现是持乐观态度,尽管他知道

    要实现困难重重。D项是本题的正确答案。

 

 

 


 

 

 

  评论这张
 
阅读(487)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017